Ons verhaal

In april 2019 draai ik, na 20 jaar Retteketet, de deur van mijn winkel op slot. Diezelfde maand laat ik, voor onbepaalde tijd, mijn eiland, huis, familie en vrienden achter. Samen met Hans en de Zeevalk, ons 10,5 meter lange zeiljacht, kies ik het ruime sop en het avontuur. De start van een ‘rondje Atlantische Oceaan’, een fantastische zeilreis, een onvergetelijke tijd en het loslaten van al het bekende en vertrouwde.

Zeevalk op oceaan

Rondje Atlantische Oceaan

Via de westkust van Europa – België, Frankrijk, Spanje en Portugal – zakken we af naar Marokko. We varen verder zuidelijk: eerst naar de Canarische Eilanden, daarna naar de Kaapverdische Eilanden. De grote oversteek brengt ons naar Suriname en Martinique, waarna we via de Azoren en Frankrijk – na 2 jaar varen en een ½ jaar stilliggen vanwege het coronavirus – in oktober 2021 op ons mooie eiland Schiermonnikoog terugkeren.

Ons back-to-basic-bootleven

Aan boord leven we simpel en bewust met alleen het hoognodige; de ruimte is immers beperkt. We doen zuinig met het water uit de tanks en met de energie, opgewekt door 2 zonnepanelen. Om gas te besparen, koken we eenpansmaaltijden, zoals het Captain’s dinner. We hergebruiken zo veel mogelijk materialen, leren producten zelf maken, zoals shampoo, koffiefilters en bijenwasdoek, en produceren nauwelijks afval. Wat is het fijn te ervaren, dat we met zo weinig zo gelukkig kunnen zijn.

Wapperende was in de wind

Groeiende bewustwording

Wat geniet ik van de zee, de zon, de lucht, de flora en fauna. Van de landen, de culturen en de mensen. Van de vrijheid, de schoonheid en de tijdloosheid. Tegelijkertijd zie ik een minder mooie kant van de wereld: de enorme bergen zwerfafval in de straten, op de stranden en in de zeeën. Meer dan ooit besef ik: Dit moet anders. Alle beetjes doen ertoe. Dus ook mijn beetje. Want al die beetjes samen creëren uiteindelijk een groot effect.

Janet op rots

Zoveel mijmermomenten…

Ik mijmer wat af. Tijdens de nachtelijke wachten met alleen het gezelschap van de maan. Tijdens onze wekenlange oversteken, waarbij we ons alleen op de wereld wanen. Tijdens de mooiste zonsondergangen met een biertje in mijn hand. Of tijdens mijn wandelingen langs grillige kustlijnen of dwars door het binnenland. Daar borrelen de 5 woorden en waarden voor mijn boetiek naar boven: eerlijk, stoer, vrouwelijk, natuurlijk, duurzaam.

Nieuwe start, nieuwe naam

Dat loslaten geldt ook voor de naam Retteketet. Ooit ontstaan op het schoolplein: ‘Hé, Janet Retteketet!’ Dobberend op zee popt de naam Zouterik op. De verpersoonlijking van het mooie woord ‘zout’. De weerspiegeling van de zee waar ik zo van hou. De samenvoeging van ‘zout’ en ‘stouterik’, een woord dat bij mijn ietwat gekke karakter past. De Zeeuwse streeknaam voor zeekraal, een zouttolerante plant, die ook in de kwelder naast de jachthaven van Schiermonnikoog weelderig tiert en die – net als mode – door de seizoenen heen van kleur verandert. Maar boven alles bevat Zouterik de belofte te blijven prikkelen.

Een boetiek vol verhalen

Zouterik is een boetiek vol verhalen. Achter ieder merk en product schuilt er wel een. Korte en lange verhalen. Leuke en indrukwekkende verhalen. Verhalen over ontstaan en herkomst. Maar ook persoonlijke verhalen. Verhalen van eilandbewoners, dagjesmensen, weekendtoeristen en vakantiegangers. Het zijn al die mooie verhalen, de fijne sfeer en gastvrijheid die Zouterik tot een bijzondere boetiek maken. Zeker een bezoekje waard!

Boot- en boetiekhondje Happy

Ik had me van tevoren nog zo voorgenomen géén hondje mee naar huis te nemen. Tot in Suriname Happy op ons pad kwam. Een lieve, vrolijke en energieke wit-bruine zwerfpup. Happy leefde op straat, op zee en in de Engelse ‘country’. Na al die omzwervingen (je leest ze in ons blog ‘Zeevalk op reis’) woont Happy sinds december 2021 bij ons op Schiermonnikoog. Daar is ze haar 2e carrière als boetiekhondje gestart.

Happy op het strand

‘Plastic is not fantastic.’ Behalve toen ik van zeilvriendin Liza deze geweldige, zelfgemaakte onderzetters voor mijn verjaardag kreeg. Zij haakte van al die gekleurde plastic tasjes, die ze tijdens de quarantaine in de coronaperiode noodgedwongen aan boord kreeg, deze leuke set onderzetters in oceaankleuren. En dat deed bij mij een lichtje branden… Bij Zouterik verkopen we nu de leukste armbanden, sleutelhangers, ja zelfs schoenen, van gerecycled zwerfplastic.

Janet Carrette | Eigenaresse
Gerecyclede onderzetters

Mis geen enkel verhaal.
Volg ons op Facebook en/of Instagram!