Leuke labels
Onze merkenmix omvat oude vertrouwde merken en verfrissende, nieuwe labels: in kleding, schoenen, tassen, sjaals, sieraden en lifestyle. Daarnaast hebben we ons eigen merk: Zouterik. Al die merken delen dezelfde waarde(n): eerlijk, stoer, vrouwelijk, natuurlijk en/of duurzaam. Sommige blijven voor altijd; andere komen en gaan. Zo blijft de collectie je verrassen. En Zouterik jou prikkelen!
Kleding

Marc O’Polo
De kleding van Marc O’Polo is duurzaam, casual en eigentijds. De filosofie van dit merk met zijn Scandinavische roots: ‘The freedom to be yourself’. Typerend zijn de natuurlijke materialen, mooie afwerking en bijzondere details. De collectie is 100% duurzaam. Dit betekent dat de kleding voor minstens 80% uit duurzame materialen bestaat, zoals gecertificeerd(e) biologisch katoen, wol, dons en leer. Ook is de collectie vrij van bont, angorawol en exotische ledersoorten.

Knit-Ted
De collectie van Knit-Ted wordt ontworpen door Petra Stapper, een Nederlandse ontwerpster met een voorliefde voor knitwear (breisels) voor vrouwen. Knit-Ted staat voor eenvoud, comfort en kwaliteit. Het motto: draag het nu, later, voor altijd. Knit-Ted volgt geen trends, maar ontwerpt stoere, vrouwelijke kledingstukken, die lang meegaan. Basics waarmee je een duurzame, tijdloze garderobe samenstelt. Die fijn zijn om te dragen en gemaakt zijn met een minimale impact op mens, dier en planeet.

By-Bar
By-Bar brengt elk seizoen een collectie, die meerdere seizoenen te dragen is. Dus geen collectie gebaseerd op de laatste trends, maar een tijdloze garderobe. Ontwerpster Barbara Brenninkmeijer omschrijft haar collecties zelf als ‘Scandinavisch strak design met een vrouwelijke schwung’. Bij By-Bar zie je ook prints, maar kenmerkend zijn de unibreisels en jersey kledingstukken. Sinds het najaar van 2020 breidt het Amsterdamse label de collectie elk seizoen met nieuwe eco-items uit.

MUD Jeans
’s Werelds eerste circulaire spijkerbroekenmerk is MUD Jeans: jeans gemaakt van 40% gerecycled katoen (op dit moment het hoogst haalbare percentage). Het doel is jeans te introduceren van 100% gerecycled katoen. Terwijl de productie van één jeans standaard 7000 liter water kost, gebruikt MUD 393 liter en stoot ze 75% minder CO2 uit dan de industriestandaard. Daarbij heeft MUD de afgelopen 6 jaar via een inzamelsysteem 61.667 spijkerbroeken van de vuilnisbelt bespaard.

Ecoalf
‘Because there is no planet B’. Deze sterke oneliner staat op tal van t-shirts en truien van het Spaanse merk Ecoalf. Ecoalf wil dan ook de eerste generatie gerecyclede producten creëren met dezelfde (technische) kwaliteiten als de beste níet-gerecyclede producten. Het merk wil laten zien, dat het niet nodig is natuurlijke bronnen te verspillen en verwerkt uitsluitend gerecyclede materialen in haar kleding, zoals o.a. autobanden, pet-flessen en visnetten. ‘Where others see trash, Ecoalf sees raw materials.’

Rain Couture Amsterdam
Een jas van het Amsterdamse merk Rain Couture is 3 jassen in één: tijdloze outdoorjas, comfortabele regenjas en stijlvolle designerjas. Een jas dus voor alle weertypes, seizoenen en gelegenheden. Met doordachte details. Zo is de capuchon afneembaar en op twee manieren verstelbaar. Maakt de twoway-zipper fietsen en wandelen gemakkelijk en zijn de sleutelhouder en opbergzakjes superpraktisch. De jassen zijn windproof én waterproof. En daarbij ademend én adembenemend mooi!

Aímée The Label
Rijke stoffen, kwaliteitskleding, lekker zittende outfits. Aímée The Label is comfort in een elegant jasje en hangt vanaf dit najaar bij ons in de boetiek. 60% van de collectie bestaat uit tijdloze basisstukken. De andere 40% omvat eigentijdse items in hippe prints en vrolijke kleuren. De kleding van Aímée bestaat grotendeels uit natuurlijke materialen, zoals katoen, wol en linnen, wordt door betrouwbare producenten in kleine oplages vervaardigd en per boot/ vrachtwagen naar Nederland vervoerd. Slow fashion ten top!

Sibin/Linnebjerg
Vanaf het najaar van 2023 schittert Sibin/Linnebjerg in onze rekken. Dit Deense merk ontwerpt sinds 1997 gebreide slow fashion: prachtige truien en vesten van fijne, zachte wol, waar je in woont of die je juist chic draagt. Deze stijlvolle breimode komt in aangesloten en wijdere pasvormen. In korte en langere modellen. In natuurlijke (zand)tinten en enkele eye-catching kleuren, zoals zachtroze, lichtgroen en koningsblauw. We kunnen niet wachten, maar éérst genieten van een mooie lange zomer…

Thinking Mu
In 2008 besloot een groep jonge vrienden een positief licht te schijnen op de modebranche door met gezond verstand kleding te gaan creëren. Het Spaanse Thinking Mu, vernoemd naar Mu, de bedrijfshond, werd een van de 1e duurzame merken in Europa met aandacht voor een minimale CO2-uitstoot en eerlijke werkomstandigheden. Mu maakt uitsluitend kleding van gecertificeerd organisch katoen, merinowol en gerecyclede materialen. Vanaf dit najaar verkrijgbaar bij Zouterik!
Schoenen

Blundstone
Het Australische Blundstone is al 150 jaar over de hele wereld ongekend populair. Ook op de Wadden! Want met comfortabele Blundstones loop je ’s zomers en ‘s winters op wolken en ben je beschermd tegen wind en water. De stevige PU-zool met absorptie dempt schokken, terwijl de elastische band en merklabels maken dat je je Blundstones makkelijk aan- en uittrekt. En ze zijn makkelijk schoon te maken. Zelf dansen wij het strandzand er in de Tox Bar af. Wij zijn fan!

Seads Global
Het idee voor Seads-espadrilles ontstond na een stormachtige nacht tijdens een lange strandwandeling. Agnes, oprichter en CEO – met schoenmaat 43 – dacht destijds na over een schoenenlijn voor grotere voeten. Maar bij het zien van al het aangespoelde plastic besloot ze anders en dáár schoenen van te maken. Het resultaat: hippe, lekker zittende espadrilles van gerecyclede (PET/PU-leer) en natuurlijke (jute/rubber) materialen.

Komrads
Komrads droomt ervan een comfortabele, ‘fashionable’ sneaker te produceren, die geen schade aan de planeet toebrengt. Een duurzaam alternatief voor de fastfashion-sneaker. Die droom is uitgekomen. De ICNS is in Portugal geproduceerd en bestaat uit hergebruikte en gerecyclede materialen. Het leer van de schoen is vegan leer, gemaakt van appels. De buitenzool is van 100% gerecycled rubber van autobanden en de veters zijn gemaakt van pet-flessen.

Ecoalf
‘Because there is no planet B’. Deze sterke oneliner staat op tal van t-shirts en truien van het Spaanse merk Ecoalf. Ecoalf wil dan ook de eerste generatie gerecyclede producten creëren met dezelfde (technische) kwaliteiten als de beste níet-gerecyclede producten. Het merk wil laten zien, dat het niet nodig is natuurlijke bronnen te verspillen en verwerkt uitsluitend gerecyclede materialen in haar kleding, zoals o.a. autobanden, pet-flessen en visnetten. ‘Where others see trash, Ecoalf sees raw materials.’

Maluo
De tweelingzusjes Kim en Janet Beukeboom ontwerpen onder hun label ‘Maluo’ elegante, leren kwaliteitssandaaltjes met suède voetbedden in mooie, naturelle kleuren. Opvallend zijn de details, zoals het gebruik van natuurlijke zeeschelpen, elegante lintjes en sprankelende glitters. Inmiddels is de collectie uitgebreid met o.a. leren laarsjes. Gemaakt door vakmensen in Italië, Spanje en Portugal. Uit eigen ervaring weten we dat de laarsjes en sandaaltjes heerlijk zitten en lopen.
sieraden

Petra Reijrink
In een studio in hartje Den Haag ontwerpt en creëert Petra Reijrink haar sieraden. Ieder sieraad is een mix van authenticiteit en natuurlijke materialen. Met de hand gemaakt, passend bij iedere outfit. O.a. reizen, ontmoetingen, boeken, klassieke films en vlooienmarkten inspireren haar tot nieuwe ontwerpen. Zolang ze maar kan blíjven innoveren, de fantasie kan blíjven prikkelen, of herinneringen aan vervlogen tijden kan blíjven oproepen…

Charmin's Ringen
Jammer dat je maar 10 vingers hebt! Want uit de vele smalle Charmin’s ringen is het moeilijk kiezen. Zilverkleurig of gold-plated. Met of zonder steentjes. Glad of met een structuurtje. De oplossing: draag er om elke vinger één of stapel er meer om één vinger. De ringen van edel- of chirurgisch staal zijn supersterk en anti-allergisch. Draag je ze bij álles wat je doet – zwemmen, douchen en insmeren – dan slijt de plating mogelijk sneller. Charmin’s werkt met gecertificeerde producenten.

Van Verre
Flipflops of plastic teenslippers zijn het nationale schoeisel in Afrika. Ze drijven in grote aantallen in de Niger-rivier in Mali. Terwijl een daling van de visstand het bestaan van de Bozo-stam bedreigde, ontdekten de vrouwen een nieuw verdienmodel. Ze verzamelen de aangespoelde slippers, smelten die en draaien er sieraden van. Ruim 80 families leven van de transformatie van flipflops tot kleurrijke, waterbestendige armbandjes.

LeJu Jewellery
Bij Zouterik vind je een prachtige collectie armbanden van Le-Ju: uniek, duurzaam en geïnspireerd op de contrastrijke kleuren van de Colombiaanse natuur. De armbanden zijn door Colombiaanse meester-ambachtslieden handgewoven van polyester draad, Japanse glaskralen en metalen: brons, Sterling-zilver, 14 karaats- en rosé goud (gold-filled). LeJu, het bedrijf van Lenny Trines en Juan Munoz, is ontstaan uit de sieraden die Lenny in 2005 ontwierp tijdens haar reis door Zuid-Amerika.

Bobby Rose Jewelry
Bobby Rose is een handgemaakt sieradenmerk uit Amsterdam. Elk stuk is gemaakt van materialen uit het Midden-Oosten en is verguld. Sousha Arendse, oprichtster, creatieve geest en ontwerpster: “De meeste van mijn eigen sieraden draag ik 24/7, dus het is belangrijk dat de sieraden hun kleur behouden.” En de naam Bobby Rose? Sousha: “Als ik een jongen was geweest, had ik Bobby geheten. Sousha komt van de naam Shoshanna, ‘roos’ in het Hebreeuws. Zo kwam ik op de naam Bobby Rose.”

Mable.
Kleine kunstwerkjes van roestvaststaal. Heel betaalbaar en lang draagbaar. Want Mable vindt, dat haar handgemaakte sieraden voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Mable verwerkt natuursteen, edelsteen, facetkraaltjes en zoetwarenparels in haar sieraden. Speels en creatief. Kleurrijk en kleurvast. Daarbij zijn de sieraden écht Nederlands, van creatief idee tot productie. Voor de productie werkt Mable samen met vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen en met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Camps & Camps
Typerend voor Camps & Camps-oorbellen zijn de Europese elegantie, krachtige vormen, bijzondere materialen en perfecte afwerking. Camps & Camps ontwerpen de sieraden in hun Nederlandse atelier. Vakmensen uit o.a. Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk maken elk onderdeeltje van kristal, elke kraal, elke sluiting met grote precisie. Hierna worden de losse componenten in het Venlose atelier met de hand tot sieraden verwerkt.

Guanabana
Guanabana’s boodschap is: ‘Be positive’. Dit Spaans-Colombiaanse merk kiest ervoor om veilige, stabiele banen te bieden aan circa 600 – vooral vrouwelijke – ambachtslieden in 12 gemeenschappen. Daar waar werk van oudsher schaars, zwaar en afhankelijk van het weer is. Met handgeweven, tijdloze sieraden en accessoires dragen zij de liefde voor hun roots en erfgoed over. Via kleur geven ze hun positieve kijk op het leven door.

Island Bracelets
De Island Bracelet: een mooie herinnering aan een mooi eiland. Al langer een hype op de Caribische eilanden. Inmiddels verovert de armband steeds meer Europese eilanden. Onze armbandjes hebben een gouden of zilveren muntje met een uitsparing in de vorm van Schiermonnikoog. Tijdens mijn zeilreis heb ik de armband geen moment afgedaan. Ondanks zon, regen en zout zeewater is het nog (bijna) even mooi als altijd.

Studio MHL
De collectie sieraden van Studio MHL is modern en minimalistisch en toont de liefde van het koppel Monique van Bruggen en Erik Bakker voor vakmanschap en strakke, grafische lijnen. Vanuit hun Amsterdamse bootstudio ontwikkelden ze voor ons de kettinkjes ‘Nonnetje’ en ‘Kokkeltje’. Van de 2 perfecte schelpjes die ik op het strand van Schier vond, maakten zij malletjes voor het gieten van zilveren en ‘gouden’ schelpjes. Speels, subtiel en karaktervol.

KOI
Het jonge sieradenmerk KOI ontwerpt in haar studio in Amsterdam-Oost minimalistische sieraden. De oceaanserie is geïnspireerd op de natuurlijke vormen en kleuren van de oceaan: o.a. schelpjes, zeepaardjes, zeeschildpadjes en sanddollars in zeeblauwe en zeegroene tinten. De duurzame, handgemaakte oorbellen en kettinkjes bestaan uit hoogwaardige halfedelstenen en metalen, zoals Sterling-zilver en 14 karaats ‘gold-filled’.

MIAB
MIAB staat voor ‘message in a bottle’. De handgemaakte sieraden in zilver, roségoud en geelgoud worden samen met een persoonlijk kaartje verpakt in een gerecycled glazen flesje met een kurkdop en biokatoenen zakje. MIAB werkt met de beste materialen: edelstenen, (deels gerecycled) Sterling-zilver 925, en 14-karaats ‘gold-filled’. De oorbellen zijn vermeil: Sterling-zilver 925, verguld met 2 lagen 14 karaats-rosé- of -geelgoud.

Hinth
Jarenlang reizen door Azië. Genieten van de wonderschone, ambachtelijke cultuur. Daar ontstond het idee voor Fairtrade-sieradenlabel HINTH (handmade in Thailand): een mooie mix van chic, etnisch en draagbaar. Lokale Thaise vakvrouwen maken de kunstwerkjes met liefde en bezieling; hun persoonlijke verhalen zie je terug in de ontwerpen en kleuren. Met HINTH steun je de locals en help je de handwerktraditie te behouden.

Rosas Jewels
In de minimalistische sieraden van Rosas Jewels zijn ‘geheime’ boodschappen verwerkt! Alleen te ontcijferen, als je morsecode kent. Speciaal voor Zouterik maakte de Nederlandse ontwerpster Ramona ringen, armbanden en kettingen in mediterrane kleurtjes met respectievelijk de woorden ‘zee’, ‘strand’ en ‘schiermonnikoog’ omgezet in morse, dus in enkele en series kraaltjes. Wat de gold-filled en Sterling-zilveren sieraden ook speciaal maakt, is dat ze 100% gerecycled materiaal bevatten.

Gnoes
Het is Gnoes’ missie hoogwaardige sieraden te maken, waarmee je laat zien wie jij bent en waarmee je die onvergetelijke eerste indruk maakt. De sieraden zijn ontworpen in Nederland, en gemaakt met het hart en met de hand. De ‘gold-filled’ sieraden hebben een Sterling-zilveren kern (925), voorzien van een dikke laag goud. Ze slijten nauwelijks en gaan een leven lang mee. Gnoes is geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

IBU jewels
IBU jewels komen uit het eigen atelier op Bali. Lokale ambachtsvrouwen weven deze armbanden met de hand en naaien die op zacht leer. En netjes dat iedere steek is! IBU werkt met kwaliteitsleer, de beste Miyuki-kralen en ‘semiprecious’ edelstenen. De armbanden zijn verkrijgbaar in vele breedtes, soorten en kleuren. Tof om te combineren met andere armbanden uit de Zouterik-collectie. De ringen, kettingen en oorbellen zijn van ‘plated gold’ of 925 Sterling-zilver.
Sjaals en tassen

Sjaalmania
Een sjaal moet groot zijn, zodat je ‘m ook als omslagdoek kunt dragen. Verder moet ie lekker zacht zijn, mooi blijven en eindeloos meegaan. Iets dat goed is, is immers tijdloos. Tot slot moet ie er in heel veel kleuren zijn, zodat er altijd een is die mooi met je haar, huid en outfit matcht. Deze topsjaals, ontworpen in Nederland, gemaakt van kwaliteitsgaren uit Italië en gebreid in Litouwen, zijn het helemaal. Wij zijn echte sjaalmaniakken én fan!

Puc
Niet te groot, niet te klein. De eyecatchers van Puc zijn precies goed. Neem ‘m mee op stap, reis of stedentrip. Puc pakken, telefoon, pasjes en sleutels erin en gaan! Jasje, baggy jeans? Een Puc past altijd. Puc is in 2013 opgericht door ontwerper Sandra Roozen. In haar atelier in de oude binnenstad van Haarlem vervaardigt ze handgemaakte rundleren tassen en portemonnees. De toffe tasjes met parachutekoord liggen vanaf voorjaar ’23 bij Zouterik! In diverse modellen in zwart, cognac, crème en nude.

La Femme Garniture
Door de frisse zeewind is een warme sjaal op Schier onmisbaar. De toffe combinaties van kleuren, geometrie en textuur maken de sjaals van het Belgische label La Femme Garniture heel gewild. Als dochter van een schoenenontwerper erfde Sabine van Acker creatieve genen en een uitstekend gevoel voor kleur, terwijl ze als ontwerper haar grafisch oog trainde. De sjaals tonen subtiele verwijzingen naar vintage en verleden. In België gebreid van 100% merinowol of ‘n mix van merinowol en katoen.
Lifestyle

Studio Harm & Elke (vaasjes)
Harm spreekt de taal van hout en metaal en heeft een fascinatie voor machines, technische en mechanische verbindingen. Elke werkt graag met porselein en kleur. Die combinatie resulteert in kleurrijke designobjecten met een focus op keramiek. De door Studio Harm en Elke ontworpen objecten worden geproduceerd in hun eigen studio op Sectie-C in Eindhoven. Elk product is van begin tot eind handwerk. Vanaf voorjaar 2023 pronken diverse modellen vaasjes in pasteltinten op onze plankjes!

Maartje van den Noort (kaarten)
Kunstenares, natuurtalent en vriendin Maartje van den Noort tekent en schildert de mooiste vogels, takjes, grassen en plantjes. En al het andere kleine groen waar haar oog op valt. Het mooie aan flora vindt zij dat het er gewoon is. Simpel en dichtbij. Tijdelijk en fragiel. Het zijn vooral details die haar aanspreken. Het ritme in een plant. Een grasje dat tussen de stenen door piept. Speciaal voor Zouterik tekende zij de kaartenserie ‘Het Eilandgevoel’. Van haar subtiele, o zo mooie werk worden wij zo blij!

Pondje papier (notitieblokjes)
Jos van der Meulen rijdt 1x per maand vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar de posterplakkers in Dordrecht om een pallet met 600 kilo papieren restmateriaal op te halen. Het gaat hierbij om te veel gedrukte reclameaffiches op A0-formaat, waarvan de blauwe achterkant goed te beschrijven is. Werknemers van een sociale werkvoorziening recyclen het papier tot notitieblokjes van elk 500 gram. Een pondje dus. Het boorgat in het blok dient als houder voor de bijpassende papieren pen.

Juttersgeluk (sleutelhangers)
Tijdens georganiseerde juttochten rapen de jutters van Juttersgeluk uit Bloemendaal zoveel mogelijk (plastic) zwerfafval van de Noord-Hollandse stranden. Zo geven ze de (zee)dieren veilige stranden, het plastic zwerfafval een 2e leven, en kwetsbare mensen waardevol werk. Ook van het gejutte zwerfafval op het strand van Schiermonnikoog creëren zij creatieve producten op maat. Gejut door Zouterik, gemaakt door Juttersgeluk.

Sompex (lampenkapjes)
Een fles eilander Kobbeslokje leeggedronken tijdens een mooie lenteavond op Schier? Een lekkere fles bubbels ontkurkt om te proosten op een speciale gebeurtenis? Upcycle de lege fles – als herinnering – tot stijlvolle flessenlamp met dit leuke TOP-lampenkapje. De siliconen stop met conische vorm past in bijna elke flessenhals. In 5 kleuren, met koel en warm licht, voor binnen en buiten, dimbaar, oplaadbaar (goed voor 40 lichturen) en verpakt in een mooie koker.

Scandinavia Form (vaasjes)
Met het Zweedse merk Scandinavia Form haal je de natuur in huis en creëer je je eigen kleine oasis. De glazen en porseleinen vazen met de kurken en koperen details zijn tijdloos, de vorm en structuur geïnspireerd op de natuur. Eén bloem, tak, pluim, blad of spriet volstaat. De ontwerpers van Scandinavia Form verwerken de natuur in Scandinavisch design. Elke dag zijn zij op zoek naar iets nieuws en op zoek naar de ‘just right’.

Hannie Bushoff (stokkenvogels)
Kunstenares Hannie Bushoff is gefascineerd door natuurlijke materialen die al een leven achter de rug hebben. Op wandelingen langs stranden, rotskusten, rivierbeddingen, uiterwaarden en bossen valt haar oog steevast op stokken: afgesleten, uitgebeten en afgerond door zon, zout, steen, weer en/of wind. De lijn van de stok laat vaak al de gestalte van de vogel zien en maakt elk exemplaar zeldzaam. Het karakter wordt bepaald door eenvoud en het verenkleed van (handgeschept) papier.