Blogs

Inkopen? Net strandjutten!

17-07-2022

Na een gezellige zaterdag in de boetiek haast ik me om samen met Agnes de 19.30- boot van Schiermonnikoog naar Lauwersoog te halen. Die zondag start de 2-daagse beurs ‘Modefabriek’. In de RAI in Amsterdam showt de modebranche haar collecties voor de zomer van 2023. Tijdens de lange rit over de Afsluitdijk richting Zaandijk, bedenk ik me dat inkopen net strandjutten is. Het is zoeken naar schatten, alleen nu in de vorm van leuke, duurzame modemerken. Om 22.30 uur stappen we een leuk hotelletje binnen, omringd door molens, uitkijkend over het water en op slechts 15 minuten rijden van de RAI. ’s Ochtends zien we wat een prachtdorpje Zaandijk is. Alsof we zo een museum zijn binnengereden…

De 2 kanten van het inkoopproces

Terwijl de zomervakantie op losbarsten staat en de uitverkoop net gestart is, is dus ook het inkoopseizoen begonnen. De boetiek vult zich – helaas én gelukkig – niet vanzelf. Aan een inkooptraject zitten altijd 2 kanten. Het internet afschuimen, beurzen aflopen, showrooms bezoeken en een nieuwe collectie samenstellen. Het is vermoeiend en het vreet tijd. Toch is inkopen vooral leuk en spannend. Soms twijfelen we: “Is het leuk genoeg? Verkoopt het wel? Past het bij de rest?” Bij twijfel niet doen! Precies wat we ook tegen onze klanten zeggen. En soms weten we: “Dit móeten we hebben!” Wanneer de dozen binnendruppelen – en wij al half vergeten zijn wat we besteld hebben – voelt het net als cadeautjes uitpakken.

De 1e stop: ‘The Sustainable Stop’

Zondagochtend staan we om 09.30 uur voor de ingang van de RAI, waar Tanja zich bij ons aansluit. Met z’n drieën lopen we direct door naar ‘The Sustainable Stop’, het centraal gelegen beursplein voor duurzame modemerken en -ontwerpers. Het aantal merken dat aan verantwoord ondernemen werkt, groeit nog steeds. Zij passen duurzame materialen, zoals linnen en biologisch katoen, toe. Maken kwaliteitskleding die lang meegaat. Produceren lokaal of in Europa. En/of waarborgen goede, eerlijke werkomstandigheden. Het plein valt ons wat tegen. We missen bij veel merken een authentieke, professionele uitstraling, een goed verhaal en een aantrekkelijke collectie. De oh’s, ah’s en wauws blijven dan ook uit…

Gesignaleerd voor de zomer van 2023

Gelukkig vinden we ook buiten het duurzaamheidsplein modemerken die eerlijke kleding presenteren. En daar vinden we een paar schatten! De pareltjes waar we naar op zoek zijn. Wat die ontdekkingen zijn, verklappen we nog niet. Daar verrassen we jullie het volgende lente- en zomerseizoen graag mee. Wat ons opvalt, is dat de zomer van 2023 opnieuw een echte knalzomer wordt. Een uitbundig seizoen met ‘oversized’ modellen, fleurige zomerjurken, kleurrijke kimono’s, wijde broeken met hoge tailles en fijnzittende blouses met o.a. ruches en pofmouwtjes. Daarbij zien we opnieuw vrolijke bloemenprints, grafische motieven en energieke kleuren, zoals lila, fuchsia, oranje, koningsblauw en limoengroen.

Stoer, eenvoudig, vrouwelijk, duurzaam

En daar, midden in die kleurexplosie, lopen wij (Tanja en ik) in witte blouses en neutrale broeken rond. Zonder fratsen, niet heel hip, hartstikke basic en duurzaam te zijn. Geheel passend bij de Zouterik-stijl: stoer, simpel, vrouwelijk en eerlijk. Best lastig in een tijd dat kleur hoogtij viert. We kunnen er niets aan doen; onze blik wordt als een magneet naar naturelle en aardse tinten getrokken. Agnes past met haar kleurige kaftan wel perfect in het beursdecor en fluistert steeds in onze oren: “Het is alleen maar kleur, jullie moeten écht voor meer kleur gaan!” Natuurlijk weten we dat mensen graag kleur dragen, zeker nu. Dus verruimen we onze blik en vinden we een gulden middenweg in de meer subtiele kleuren.

Na 5,5 uur kriskras over de beurs geslingerd te zijn, eten we een Italiaanse bol met kaas en gedroogde tomaatjes. We besluiten terug te keren naar onze favoriete stands om orders te plaatsen. De rest van de indrukken gaan we eerst laten bezinken. Buiten in het zonnetje kletsen we na met een cappuccino. Om 17.30 uur keren we met een tas vol brochures terug naar ons hotel. Aan het water genieten we nog lekker na met witte wijn en knabbels.